Aarden-Zuig Reflex (AZR)
Na de Ruggengraat-Bekken Reflex ontwikkelt zich de Aarden-Zuig Reflex. Deze reflex is zichtbaar bij een baby op het moment dat de wang of rand van de mond wordt aangeraakt. De baby draait het hoofd in de richting van de aanraking, opent de mond, sluit de ogen en de tong schuift iets naar buiten. De baby zoekt de tepel van de moeder om te drinken. Door deze reflex krijgt de baby controle over het gebied in en rond de mond.
Wanneer de AZR niet onder controle is, wordt deze steeds opgewekt door alles wat met de wang en mond te maken heeft. Dit kan bijvoorbeeld een aanraking zijn of praten op zich al. Het lichaam gaat onbewust tegen de impuls in om het hoofd te draaien, mond te openen, ogen te sluiten en de tong iets naar buiten de schuiven. Dit kost het lichaam dus erg veel energie.
Iemand met een ongeremde AZR heeft vaak moeite om tegelijkertijd te praten en iemand aan te kijken. Vaak kijken ze iemand niet aan tijdens het praten en als ze iemand wel aankijken dan lukt het niet om te praten. Verbale en visuele opdrachten kunnen dus niet tegelijkertijd uitgevoerd worden.
Deze reflex heeft te maken met gevoel van veiligheid, voortplanting en seksuele energie en zou na 3 tot 4 maanden na de geboorte onder controle moeten zijn.
Symptomen ongeremde AZR:
- Articulatieproblemen
- Te weinig zuigkracht bij baby’s
- Overgevoelige mond, lippen, vingers en huid
- Kwijlen
- Moeite met slikken, drinken, kauwen
- Impotentie
- Problemen bij borstvoeding (tegelpijn, kloven, uitblijven van melkproductie of te veel)
- Onveilig gevoel hebben
- Problematische (seksuele) relaties
- Eetstoornissen (anorexia, boulimia)
- Bekkeninstabiliteit
- (Postnatale) depressie
- Hartritmestoornissen, benauwdheid en zweetaanvallen
- Cyclusproblemen, baarmoederproblemen, moeizame bevallingen
- Verbale en visuele instructies kunnen niet tegelijk uitgevoerd worden (bijvoorbeeld de juf aankijken en tegelijkertijd antwoord geven, gaat niet)
- Krappe kaak
- Moeite om zich te uiten (met stem)
- Angsten en paniekaanvallen (bij kinderen)
- Zich buitengesloten / eenzaam voelen
- Men is zeer veeleisend of cijfert zichzelf overdreven weg en beweegt tussen beide uitersten heen en weer