Palm Reflex
Na de Moro Reflex ontwikkelt zich de Palm Reflex, ook wel zuig- of grijpreflex genoemd. Bij aanraking van de handpalm van een baby grijpt de baby of sluit de baby zijn hand en maakt tegelijkertijd zuigbewegingen. Inwendig wordt er speeksel aangemaakt en wordt het spijsverteringsstelsel geactiveerd. De functie van de Palm Reflex bij een baby is het zichzelf kunnen voeden en zorgt de verwerking en vertering van voedsel.
Wanneer deze reflex ongeremd aanwezig blijft, heeft het lichaam telkens de neiging als de handpalm aangeraakt wordt, de handen dicht te doen en zuigbewegingen te maken. Door de aanmaak van speeksel krijgt de maag het sein om maagsappen aan te maken om voedsel te verteren. Wanneer er vervolgens geen voedsel komt kan de maag uitgeput raken met alle gevolgen van dien.
Als volwassene wordt het sluiten van de hand en het maken van zuigbewegingen vaak onbewust onderdrukt wat kan leiden tot stress op mond-, kaak- en keelspieren en een slechte fijne motoriek (bijv. verkrampte handspieren). Een actieve Palm Reflex kan zichtbaar zijn bij bijvoorbeeld bezigheden met de handen, waarbij onnodige bewegingen met de mond en tong gemaakt worden (zoals likken van de lippen, tong uitsteken). Dit alles kan echter ook onderdrukt worden en kost het lichaam veel energie. Ook kan de ongeremde aanwezigheid van deze reflex permanente stress op de maag en het spijsverteringsstelsel veroorzaken. De Palm Reflex zou na 2 tot 3 maanden na de geboorte onder controle moeten zijn.
Symptomen ongeremde Palm Reflex:
- Moeite met spreken en articuleren
- Moeite met fijne motoriek
- Moeite met slikken of kauwen
- Schrijfproblemen (pengreep, motoriek, vloeiende letters, schrijfhouding, van het bord overschrijven)
- Kaakproblemen (tandenknarsen)
- Gespannen kaken
- Kwijlen
- Spraakstoornissen
- Slechte spijsvertering
- Maagproblemen
- Schildklieraandoening
- Scheefstanden in het bekken (kan ook door een ander reflex veroorzaakt worden)