Ruggengraat-Bekken Reflex (RBR)
De Ruggengraat-Bekken Reflex (ook wel Spinale Galant Reflex genoemd) ontwikkelt zich na de Asymmetrische Tonische Nek Reflex en helpt samen met de Asymmetrische Tonische Nek Reflex bij de passage door het geboortekanaal. Dit reflex is bij een baby zichtbaar wanneer de onderrug van de baby naast de ruggengraat wordt aangeraakt, waarbij het heupje aan de kant van de aanraking 45 graden omhoog beweegt. Bij de geboorte wordt door de weeën de rug van de baby gestimuleerd, waardoor de heupen gaan bewegen en de baby zichzelf naar buiten helpt. Daarnaast helpt deze reflex informatie uit de hersenen naar het onderlichaam over te brengen.
Doordat de RBR wordt opgewekt door een aanraking van de onderrug is bijvoorbeeld het dragen van een broekriem, de rugleuning van een stoel, een te strakke broek, schurende lakens etc. al genoeg om deze reflex op te wekken. Kinderen met een ongeremde RBR hebben daarom vaak een hekel aan het dragen van strakke kleren. Ook wordt deze reflex opgewekt door geluidstrillingen in het evenwichtsorgaan.
Niet stil kunnen zitten is erg lastig wanneer deze reflex niet onder controle is, omdat je rug telkens wilt bewegen. Doordat iemand niet stil kan zitten gaan dit ten koste van de aandacht en concentratie (bijv. op school of het werk). Wanneer de RBR wordt opgewekt kan het zijn dat de blaas zich wilt ontspannen wat ertoe kan leiden, dat zindelijk worden moeizaam gaat of het kind tot ‘late’ leeftijd in bed plast. De RBR zou na ongeveer 2 tot 9 maanden na de geboorte onder controle moeten zijn.
Symptomen ongeremde RBR:
- Bedplassen / pas heel laat of niet zindelijk worden
- Problemen met zwangerschappen
- Bekkeninstabiliteit na de bevalling
- Rug- en schouderproblemen
- Concentratieproblemen
- Beknelling van de zenuwen
- Piekeren en malen (daardoor slecht slapen)
- Tics en dwangmatig gedrag
- Verkrampte en onbeweeglijke onderrug
- Rotatiebewegingen van het bekken zijn moeilijk
- Scheefstanden in lichaamshouding
- Migraine
- Gevoelig voor geluid / trillingen